Son dönemde özellikle tarayıcı tabancı virüsler ve web sitelerini etkileyen Heartbleed nedeniyle firmalar, kullanıcılara daha güvenli hesaplar için tahmini zor şifreler tercih etmelerini tavsiye ediyor. Genellikle akılda kalıcı olması ve kişinin kendine ait bir değer taşıması nedeniyle sıralı rakamlar ve doğum tarihi gibi parolalar tercih ediliyor.
Bu yazımızda nasıl parola oluşturulmalı, daha güvenli parola için ne yapılmalı, nasıl şifre oluşturulmalı gibi konular hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Nasıl Parola Oluşturmalı
Gerek bilişim firmaları gerekse de güvenlik yazılımı üreten şirketler internet üzerinde işlem yapan kullanıcıların büyük bir bölümünün halen oldukça basit ve tahmini kolay parolalar kullandığını söylüyor. Özellikle qwerty, 123456, 0000 gibi sıralı ve tekrarlı parolalar en yaygın kullanılanlar olup bunları doğum tarihi ve diğer özel günler izlemektedir.
Bir diğer hatalı kullanım şekli ise ad – soyad ikilisidir. Kullanıcı adı ve parola içeren üyelikler gerektiğinde adı Ali Korkmaz olan birisinin ali – korkmaz şeklinde kullanıcı adı ve parola kullanması, hesabın tehlikeye girmesine neden olacaktır. Genellikle parola oluştururken mümkün mertebe sizin dahi bilmediğiniz harf, rakam ve özel karakterleri tercih etmeye çalışın. En basit ifade ile bir not defterine rastgele oluşturacağınız parolalar, yukarıda belirtilen parolalardan çok daha güvenli olacaktır.
Oluşturduğum Parolaları Unutuyorum
Eğer böyle bir sorun yaşıyorsanız birbirini izleyen kombinasyonlar kullanmanız yararlı olacaktır. Örneğin bir site için oluşturduğunuz parola AkeDax2t olsun. Bir diğer işlemde kullanacağınız parola AkeDax2y olabilir. Eğer online bankacılık hizmetlerinde parola oluşturma konusunda sorun yaşıyorsanız farklı dizilimde rakamlar kullanabilirsiniz.
Parola Oluşturma Rehberi – Daha Güvenli Hesaplar - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
CES 2020’de Ön Plana Çıkan Teknolojik Gelişmeler 14 Ocak 2020
Barkod Sistemleri 05 Eylül 2019
Teknolojinin Yeni Suç Türleri Üzerindeki Etkisi 14 Temmuz 2019
Robotlarda Görme ve Dokunma Duyularını Birleştiren Teknoloji 25 Haziran 2019
Hoşgeldiniz
Alemin Teknoloji ve Tasarım Blogu || TeknoAlem.Org - Tüm Hakları Saklıdır