1856 yılında bugünkü Hırvatistan toprakları sınırında doğan Nikola Tesla, 1884 yılında ABD’ye giderek yolları ayrılana kadar Thomas Edison’la birlikte çalışan ünlü bir bilim adamıdır. Alternatif akımın mucidi olan ve birçok patentin hakkını elinde bulunduran Tesla, 1891 yılında Tesla bobini ismini verdiği cihazı geliştirmiştir. Günümüzde halen daha radyo teknolojisinde kullanılan bu buluş, Tesla’nın geliştirdiği onlarca icattan yalnızca biridir. 7 Ocak 1943 tarihinde New York City’de ölen Tesla, ömürünü insanlığa faydalı icatlar geliştirmek uğrunda geçirmiştir.
Ortodoks bir papaz olan babasının kendisini papaz yapma girişmelerine ayak direyen Tesla, çocukluğundan beri bilime ilgi duydu. Avustralya’nın Graz şehrindeki Politeknik Enstitüsü’nde öğrenim ördükten sonra 1870’li yıllarda Prag Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürdü. 28 yaşına geldiğinde alanında daha hızlı ilerlemek için ABD’ye göç etmeye karar verdi. Burada DC akımını kullanan Thomas Edison’la tanıştı. Birlikte geçen senelerde Edison’un bilimden ziyade para kazanmaya önem vermesi sonucu Tesla, Edison’la yollarını ayırmaya karar verdi. 1887’de Tesla Elektronik Şirketi’ni kurdu ve AC akımının ülke genelinde yaygınlaşması için çalışmalarına devam etti. Ömrünün 60 yılını geçirdiği New York City’de beş parasız öldüğünde ardında insanlığa faydalı birçok icat bıraktı.
Bugünkü kablosuz internetin atası sayılabilecek kablosuz telgraf, her adım başı bir trafo kullanımını zorunlu kılan DC akımına karşı geliştirdi ve AC ismini verdiği alternatif akım (bugün halen daha kullandığımız elektrik sistemi) ve indüksiyon motoru Tesla’nın başlıca icatları arasında yer alır.
Nikola Tesla kimdir, icatları nelerdir? - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Louis Pasteur: Kuduz Aşısı 01 Ağustos 2019
Çocukların gerçeğe dönen muhteşem icat fikirleri 02 Nisan 2017
Gerçekten çok kullanışlı olabilecek ilginç icatlar 31 Mart 2017
Hala daha kullandığımız antik Yunan icatları 30 Mart 2017
Hoşgeldiniz
Alemin Teknoloji ve Tasarım Blogu || TeknoAlem.Org - Tüm Hakları Saklıdır