Uzay, bilinmezliğe açılan bir penceredir. Uzayın bu yönü, ilk çağlardan günümüze kadar uzanan bir zaman aralığında insan ırkının ilgisini çekmiştir. İnsanın keşif arzusu, kademeli olarak bilimi doğurmuştur. Teknoloji geliştikçe bilim de gelişmiştir.
Uzay içindeki en ilginç oluşumlardan birisi olan kara delikler, genellikle bilim kurgu filmlerinde işlenilen ve insanın hayal gücüne dayalı olarak aktarılan bir hiçliktir. Ancak kara delikler, belirli fizik kurallarıyla ispatlanmıştır. Kara deliklerin, bir paralel evren açılan kapılar olarak görülmesi ise tamamen fantezi ürünüdür. Bu da sinema filmlerinin gişe hasılatlarına yansır.
Albert Einstein, izafiyet teorisini sürekli incelemekteydi. Bu incelemeler sırasında bir şey dikkati çekmişti. Hacmi yok sayılayabilecek kadar küçük, ancak kütlesi bir yıldızdaki kadar büyük. Einstein ilk olarak bunun farkına vardığında, net bir açıklama getirememişti. Genel görelilik kuramının ortaya çıkarılmasından sonra Einstein’ın ortaya çıkardığı hikayeyi bir başka bilim adamı tamamlayacaktı: Stephen Hawking. Modern fizikte kara deliklerin varlığını ispatlayan ilk bilim insanı oldu. Bu, bilim dünyası için devrim niteliğinde bir olaydı.
Uzay-zaman kavramı göz önüne alındığında, her şey eğilip bükülebilir. Zamanın ne kadar az ya da çok büküldüğü, ortaya zaman kavramının hızlı ve yavaş olarak adlandırılma ihtimalini çıkarır.
Bir yıldız ölmek üzereyse, supernova denilen hali alarak patlama yaşar. Bu patlamanın etkisi ile yıldız içeri doğru bir çökme durumu yaşarsa, kara delikler meydana gelecektir. Kara delik oluşumu bu etkenlere bağlıdır.
Uzaydaki bir tasarım harikası olarak bilinen kara deliklerin özelliği, çevresinde bulunan her şeyi içine doğru çekmesidir. Gezegenleri hatta ışığı bile çeker. Kara deliklerden hasar almadan geçecek bir madde (insan dahil) bulunmamaktadır. Çünkü bu maddeler geçiş anında parçalara ayrılır ve büyük bir çoğunluğu dışarıya atılır. Olay ufku, kara delik için bir menzil alanıdır. Olay ufku içinde yer alan hiçbir şey kara delikten kaçamaz ve ona doğru sürüklenir.
Solucan delikleri ise, kara delikler arasında bir etkileşim olduğunu söyler. Bu delikleri bir tünel olarak düşünebiliriz. Ancak bu geçişi sağlayacak nesnelerin üretilmesi aynı kara deliklerde olduğu gibi imkansıza yakındır.
Karadelikler Nedir Nasıl Oluşmuştur? - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
Louis Pasteur: Kuduz Aşısı 01 Ağustos 2019
Çocukların gerçeğe dönen muhteşem icat fikirleri 02 Nisan 2017
Gerçekten çok kullanışlı olabilecek ilginç icatlar 31 Mart 2017
Hala daha kullandığımız antik Yunan icatları 30 Mart 2017
Hoşgeldiniz
Alemin Teknoloji ve Tasarım Blogu || TeknoAlem.Org - Tüm Hakları Saklıdır