
İş güvenliği uzmanlığı eğitimi 2 aşamadan oluşur. Bu aşamanın ilkinde bilgiler yüz yüze teorik olarak eğitim görevlisi tarafından aktarılır. Diğer aşamada ise uygulamalı olarak bilgiler tecrübeye dönüştürülür. Bu yazımızda size iş güvenliği uzmanlığı uygulamalı eğitim bölümüyle ilgili esasları aktarmaya çalışacağız.
İş güvenliği uzmanlığı uygulama eğitimi bir günde en az 4, en fazla 8 saat olmak zorundadır. Eğitim süresi hesaplanırken iş güvenliği uzmanlığı adayının sadece iş yerinde geçirdiği süreler dikkate alınır. Kişinin iş yerine gidiş ve gelişlerde geçen süreler dikkate alınmayacaktır. İş güvenliği uzmanı olacak adayın uygulama eğitimi toplam 40 saat sürecektir. Bu 40 saatin en az 20 saatini o iş yerinde görevli iş güvenliği uzmanıyla en az 4 saatini de iş yeri hekimiyle birlikte geçirmesi zorunludur. Eğitim yapılacak işyerinin iş güvenliği uzmanı adayının lisans mezuniyetine uygun olmasına öncelik verilmelidir. İş güvenliği uzmanı olacak kişinin çalışacağı yerdeki her bölüme girmesi ve iş yerini tanıması gerekmektedir. İş güvenliğiyle alakalı alınacak kararların aşamalarında tamamen iş güvenliğinden haberdar olunması gerekir. İş güvenliği uzmanlığı formunu doldurup iş güvenliği uzmanına onaylattıktan sonra ilgili eğitim kurumuna teslim edilmesi gerekmektedir.
İş güvenliği uzmanı adayının bu şartlar altında eğitim alması şarttır. Eğitim veren kurumun bu şartlar altında eğitim vermesi zorunludur. Bu şekilde iş güvenliği uzmanı görev ve yetkilerini daha iyi anlayacaktır.