Vücudumuzda gerçekleşen işlemlerin neredeyse tamamı elektrikseldir.Elektrik, elektronların hareketinden ortaya çıkan bir enerji biçimidir.Vücudumuzda da elektronlara sahip bir çok madde bulunmaktadır.NAD H Mg gibi vücudumuzda bulunan yüzlerce madde elektron sahibidir.Kalp atışınız, akciğerlerinize oksijen iletimi ve yüzlerce hücresel faaliyet elektriksel olaylara örnektir.
İnsan vücudunda elektrik kullanımı kesintisizdir. Uyku durumunda dahi vücudumuzda elektriksel sinyallerin iletimi devam eder. Bu küçük elektriksel sinyaller saniyenin binde biri kadar sürelerle aralıksız üretilir.
Kısacası insan vücudunun elektrik akımını iletmesindeki temel neden vücudumuzda bulunan elektron yüklü bileşenlerdir.Zaten vücudumuzun yaklaşık %70’i saf olmayan yani elektriği iletebilecek nitelikteki sudan meydana gelmektedir.
İnsan Vücudu İletken midir ?
Biyolojik dokularda kaslar ve sinirler iyi iletken özelliktedir.
Deri ve yağ dokusu iyi yalıtkan özelliktedir.Canlı bir dokunun içerdiği sıvı ve elektrolit oranı ne kadar yüksek ise elektriği o ölçüde daha iyi iletir.
Vücudumuzdaki Elektriksel Düzen
Bütün Vücudunuz her gün düzenli bakım yapmanız gereken, elektrikle çalışan teknoloji ürünü bir makine gibidir. Her yaptığınız hareket, kasınızı harekete geçirir ve elektriksel yük boşalmaları meydana gelir.Vücudumuzun bazı doku ve hücrelerinde Elektron taşıma sistemi veya diğer adıyla elektron taşıma zinciri görülmektedir.Bu sistem , NADH ve FADH2 gibi elektron taşıyıcılarının verdikleri elektronları ETS elemanlarında redoks tepkimelerine sokarak ATP üretimini sağlayan bir sistemdir. Elektronlar, son elektron alıcısı oksijene varana kadar ETS elemanları boyunca taşınırlar ve enerji kaybederler.
Beynininizin komutlarını ileten sinyaller elektrik ile gerçekleşir.Beyinden vücuda dağılan tüm duyu sinyalleri elektrikseldir. Hücre bölünmesi, kalp atışı elektriksel olayların başlıca örnekleridir. Aslında tüm kimyasal değişiklikler elektriksel temele dayanmaktadır; çünkü moleküler seviyede elektronlar transfer edilir, paylaşılır ya da değişikliğe uğrar. İnsan vücudunda elektriksel olmayan bir durum, neredeyse yok gibidir. Enerji üretimiyle ilgili zor görevler iradeniz dışında meydana gelmeye devam eder.
Kısacası insan vücudu hayatta kalmak için elektrokimyasal bir enerji sistemi kullanır. Vücudumuzun elektrikle işleyen kısmını sinir sistemi oluşturur. Bir kaza veya sakatlık durumu olmadığı sürece vücudumuz hem elektrik üretimini gerçekleştirir, hem de ürettiği elektrik enerjisiyle gece gündüz faaliyetlerini sürdürür. Canlılardaki elektriksel sistem, metallerdeki elektrik sistemlerinden çok daha fazla avantaja sahiptir. Bu avantajların başında biyolojik sistemlerin kendi kendini tamir edebilmesi gelir. Örneğin parmağınızda bir kesik oluştuğunda kısa zamanda bu yara iyileşir. Bunu sağlayan sistemlerin ardında yine elektriksel bir düzen vardır. Bu hiçbir insan yapımı makinede mevcut olmayan taklit edilemez bir özelliktir.
Vücudunuzdaki elektriksel sistemin bir başka avantajı ise çok yönlü kullanımıdır. Vücudun içindeki tüm faaliyetler dolaşım, savunma, hareket, haberleşme, sindirim, boşaltım vs.- bu sistem sayesinde gerçekleşir. İnsan yapımı elektriksel aletler ise genellikle tek bir fonksiyon ya da benzer birkaç fonksiyonla sınırlıdır: Soğutma, ısıtma, kurutma, çırpma, süpürme gibi… Buna rağmen çok yüksek miktarlarda enerji harcanır. Vücudun kullandığı elektrik enerjisi -benzersiz sistemleri işletmek için kullanılmasına rağmen- son derece az miktardadır.
İnsan Vücudu Elektrik Akımını Neden İletir ? - Yorumlar
Yapılan Yorumlar
peki yağ dokusu ve deri yalıtkan neden elektrik carpar ?
çünkü vücudumuzun heryerinde deri aynı kalınlıkta değil ve derinin altındaki bazı dokularda iletken küçücük bir yara bile olsa elektrik ordan tüm vücuda yayılabilir
BENZER İÇERİKLERİlginizi çekebilecek diğer içerikler
CES 2020’de Ön Plana Çıkan Teknolojik Gelişmeler 14 Ocak 2020
Barkod Sistemleri 05 Eylül 2019
Teknolojinin Yeni Suç Türleri Üzerindeki Etkisi 14 Temmuz 2019
Robotlarda Görme ve Dokunma Duyularını Birleştiren Teknoloji 25 Haziran 2019
Hoşgeldiniz
Alemin Teknoloji ve Tasarım Blogu || TeknoAlem.Org - Tüm Hakları Saklıdır